zaterdag 20 april 2024

Het Sigil van Leviathan

 



Het Leviathan-kruis is een intrigerend symbool dat diepe betekenissen en mystiek met zich meedraagt. Het blijft een fascinerend onderdeel van de alchemistische en esoterische tradities. 

Drie essentiële elementen:

In de alchemie is het Leviathan-kruis een symbool voor zwavel, een van de drie essentiële elementen van de natuur. De andere twee essentiële elementen zijn Kwik (Mercury) en Zout (Salt). Voor je beeldvorming staan ze hieronder op een rijtje. 



Kwik (Mercurius): Het alchemiesymbool voor kwik lijkt op een halve maan met een punt erboven. Het wordt eassocieerd met eigenschappen als vloeibaarheid, verandering en spiritualiteit. Kwik vertegenwoordigt het vrouwelijke aspect, vochtigheid/natheid en koude. Het wordt vaak geassocieerd met de ziel en de transformatie van materie.

Zout (Sal): Zout symboliseert stabiliteit, aarding en het fysieke lichaam. Het vertegenwoordigt de materiële wereld. Het wordt geassocieerd met het mannelijke aspect.

Zwavel (Sulfer, Brimstone) in de alchemie werd beschouwd als het symbool dat de menselijke ziel vertegenwoordigt. 

In alchemie is het doel om de drie elementen (zwavel, kwik en zout) in balans te brengen om spirituele verlichting te bereiken.


Leviathan wordt soms ook afgebeeld als waterdraak, krokodil of zeebeest.



Het Leviathan symbool

Als we het Leviathan symbool analyseren zien we dat dit bestaat uit een oneindigheidsteken aan de onderkant (infinity oftewel Lemniscaat) met een kruis met twee spijlen (een kruis van Lotharingen) erop. Zo stond het dus bekend als het symbool voor zwavel in de alchemie, voordat het halverwege de 20e eeuw door Satanisten werd overgenomen. 

Het Kruis van Lotharingen is een dubbel kruis dat gebruikt werd in het symbolisme van de hertogen van Anjou, die in 1431 hertogen van Lotharingen werden. Sinds Jeanne d'Arc het op haar vaandel droeg, werd dit kruis een symbool van nationale onafhankelijkheid.


JEZELF BESCHERMEN

Zelf meen ik geen Satanist te zijn, in die zin dat ik de duivel/gevallen engelen als Lucifer en Leviathan geen warm hart toedraag. Gevallen engel energie bevindt zich overal waar aardse geneugten een rol spelen; overmatige seks, geld, eten, drugs, alcohol, medicijnen, enz. Overal waar lagere energieën aan hangen. Sommige dingen kom ik door omstandigheden niet onderuit, maar andere probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Overigens niet omdat me dat wordt opgelegd door deze of gene, maar omdat ik dat zelf wil.

Dat vermijden doe ik, om het niet nog erger te maken. Want je valt ook op voor lagere energieën als je veel licht uitstraalt. Hoe spiritueler je dus bent, hoe meer lagere energieën je aantrekt. Het is dus goed om jezelf te beschermen op een manier die bij jou past. Denk aan een bol om je heen visualiseren, spiegelbal voor je zien die om je heen staat, kleuren om je heen, etc.  Het is nodig om te voelen wat voor jou werkt, en of dit nog steeds zo is. Hoe meer licht, hoe spiritueler dus, hoe meer donker je aan kunt trekken. Dus wat eerst voldeed, voldoet na verloop van tijd misschien niet meer.

Meer hierover kun je lezen in het boek Energetische Bescherming.


De werkelijke betekenis van Leviathan

Het Leviathan kruis mag dan in verband worden gebracht met duistere energie,  maar de werkelijke betekenis ervan is vrij mild. Het staat voor evenwicht (de onderkant van het kruis; het lemniscaat) en bescherming/onafhankelijkheid (het dubbele kruis).

HET GETAL 3, KLEUR BLAUW, ELEMENT WATER, HET WESTEN

 Het getal van Leviathan is drie, waarbij drie staat voor Chaos, aangezien drie in zes en negen kan gaan, maar niet de stabiliteit heeft van het getal één. 

De kleur van Leviathan is blauw, blauw is de kleur van de wilde oceanen ongetemde, (wo)mans vleselijke kant die hem/haar overwint, chaos.

Het element van Leviathan is water, water is datgene waaruit onze menselijke vormen in de eerste plaats zijn gemaakt. Dit staat voor de eenheid van materie en antimaterie, chaos en orde, yin met yang.

De richting van Leviathan is west, waarbij west wordt gebruikt om chaos en wanorde weer te geven. Het menselijke element van Leviathan is chaos, chaos betekent manifestatie van orde uit de chaos van het niets.

Het altaar element van Leviathan is water, dat in de kelk wordt gebruikt als sacrament voor of als Leviathan.

De planeet van Leviathan is de mens of microkosmos, en vertegenwoordigt de band tussen de mens en zijn eigen verloren natuurlijke zelf.

De hoogste manifestatie van Leviathan komt van de mens die zijn eigen vergoddelijking realiseert, net zoals God kan scheppen en vernietigen, zo kunnen wij dat ook.

Net zoals water onvoorspelbaar is en het ene moment kalm kan zijn en het andere moment kan beuken, zo zijn wij dat ook. 

Dat is het geschenk van Leviathan!

BEGRIJPELIJK

Het is voor mij inmiddels wel duidelijk waarom het symbool Leviathan in verband werd gebracht met duivelse energieën; in sommige religiën is het immers noodzaak dat je een God vereert, en niet jezelf. Leviathan laat jou echter je eigen God zijn, met je eigen waarheden, geschenken en tekortkomingen. Zonder schaamte of schuld. Ik ervaar dit als bevrijdend.

            (Zwart/grijs veertje dat ik vond)

Lieve groet, 

bedankt voor het lezen!

Vivian 



Bronnen: 


eigen ervaring

symbolsandmeanings.net

symbolism.fandom.com






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Other Stardust you might like

Elfje #79 Vuur ... en meer!

Elfje #79 Vuur🔥 Geeft warmte Maar ook gevaar Creatie en innerlijke transformatie Element 🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥 Vuur is één van de elem...