zondag 23 februari 2020

Een Ei hoort erbij!

Een Ei hoort erbij, zeggen ze. Vooral met Ostara natuurlijk, dat bekend staat om de eieren die worden gebruikt en genuttigd voor vruchtbaarheid en vernieuwing. Ostara wordt door de meesten gevierd op 21 maart, maar er zijn ook stromingen die het vieren op de eerste volle maan na Ostara. Ik vier dit op de 21e maart, omdat dag en nacht dan even lang zijn en dat geeft mij een stukje balans en evenwicht; dag en nacht, warm en koud, donker en licht...

Maar goed. Over de eitjes die we eten met Ostara. Ik zou je graag bewust willen maken van de soorten kippen-eieren die er bestaan. Waarom het beter zou zijn te kiezen voor Vrije Uitloop Eieren, in plaats van voor scharreleieren:
Op elk ei in Europa hoort een code te staan die begint met een cijfer tussen 0 en 3.



In Spanje vind je nog eieren met code 3 in de winkels; dit zijn eitjes van kooikippen ook wel stress-kippen genaamd. Geen lekker idee om een ei te eten van een stress-kip, toch? Deze manier van kippen houden is in Nederland verboden. Maar op markten en in buitenlandse (super)markten worden deze nog wel verkocht.
Eitjes met code 2 zijn de zogenaamde scharreleitjes. Deze kippen mogen met z'n negenen op een vierkante meter in super-hallen rond 'scharrelen'. Ook dit roept bij mij geen beeld op van een lekker eitje van een gezonde, gelukkige kip. Hier hebben ze nog steeds geen echte ruimte om een lekker kippetje te zijn. Mijn advies: niet kopen.


Eitjes met code 1 zijn eitjes van de vrije uitloop kippen. Dat zijn dus de kippen die over het erf rennen en vrijheid hebben. Deze kippen hebben de minste kans op stress, komen regelmatig buiten in het zonlicht en hebben genoeg ruimte. Dat ziet er al een stuk gezonder uit, toch? Toch heb ik onlangs begrepen dat ook de snaveltjes van kuikentjes die zogenaamd Vrije Uitloop Eieren moeten gaan leggen, worden afgebrand! Dit om te voorkomen dat ze elkaar gaan pikken etc. Toch niet zo heel erg vrije uitloop voor mijn gevoel.

Als er een 0 op het ei staat krijgt de kip, naast ruimte en zonlicht, ook nog biologisch voer. Dit zijn mijn favoriete eitjes; je betaald een paar dubbeltjes meer per doos, maar je eet wel een lekker smakelijk eitje van een happy-kip die ook nog goed voer krijgt. En dat proef je!

Maar let op! We hebben een tijdje eitjes van de boer gekocht. Daar liepen de kippen serieus buiten met zijn allen (tenminste als de boerderijwinkel open was). Toch hadden deze kippen code 2; scharrelkippen. Laat je dus niet voor de gek houden. Een commissie stelt het codeerapparaat van de boeren in, en zij bepalen dus onder welke categorie de eitjes horen die worden aangeboden. Als je wilt weten wat voor een eitje je eet dan kun je daar maar op 1 manier zeker van zijn en dat is de code lezen op de eitjes.

Wist je dat.....

* Wist je trouwens dat je eitjes minder snel kapot koken als je een scheutje azijn in het water doet? Dat is echt zo.
* Wist je dat je eitjes kunt verven met natuurlijke voedingsstoffen?

* Wist je dat je van eierschalen Cascarilla poeder kunt maken; een fijn wit poeder waarmee je jezelf en je huis kunt beschermen. Stuur me een berichtje via facebook als je er meer over wilt weten ;-). Klik hier.
* Wist je dat ik een hele leuke eierwekker heb? Hahaha echt super!
Veel plezier alvast met Ostara!
Sheavida
Vivian Dassen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Other Stardust you might like

Elfje #79 Vuur ... en meer!

Elfje #79 Vuur🔥 Geeft warmte Maar ook gevaar Creatie en innerlijke transformatie Element 🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥 Vuur is één van de elem...