donderdag 30 januari 2020

Kaarsen maken doe je zelf!



Loch Lomond, Schotland, 2017

Lichtere tijden breken weer aan, Imbolc is in het verschiet en we gaan ook nog langzaam naar wassende maan toe. Een mooie tijd voor het maken van kaarsen. En het leuke is; iedereen kan het!

Wat je nodig hebt is het volgende:
* een stukje lont, of van dat splitgaren
* een keteltje met kokend water
* een blik (ik heb hier een hoog blik met handvat gekocht bij Het Nieuwe Licht)
* een mal (dat kan een 'echte' zijn, maar ook een leeg pak yoghurt of zo)
* een grote naald of een sate prikker
* een siliconen afdekdopje of een stuk kneedgum
* oude kaarsen, sojawas of paraffine
* eventueel een handvol stearine
* eventueel kleurstof
* eventueel bloemetjes, zoals lavendel, kamille, rozemarijn, kruidnagels, of iets anders wat je mooi vind. 

Voor Imbolc passen wit of gele bloemetjes mooi qua kleur, dus gedroogde Kamille of Madeliefjes zijn zeer geschikt.

Hoe maak je dit nou?
Zet een pannetje water op en zet het blik erin. Gooi het blik vol met oude kaarsen of de paraffine, of een combinatie van deze twee.



Laat dit smelten.
Maak ondertussen de mal klaar. Als je een professionele mal hebt dan zit er een gaatje aan de onderkant. Daar stop je het lont of garen doorheen en trekt dit door de grote opening. Dit maak je vast aan een naald of een saté prikker.


Vervolgens trek je het touwtje aan de onderkant recht en strak en doe je het dopje of de kneedgom erop. Als je het lont niet te kort afknipt kun je er nog een leuk kaartje als boodschap aan hangen ;-).


Als je een leeg pak yoghurt gebruikt als mal, zorg dan dat die helemaal schoon en droog is vanbinnen. Knip de bovenkant ervan af, tot je pak nog ongeveer 20 cm hoog is. Druppel wat kaarsvet in het midden onderin het pak en plak hier het garen of lont vast. Even hard laten worden. Nu voorzichtig het lont omhoog halen en vastknopen aan een grote naald of saté prikker.
Voeg nu de stearine toe aan het inmiddels vloeibare kaarsvet. Dit werkt als een krimpmiddel en zorgt ervoor dat je de kaars goed uit de mal krijgt.
Nu is ook de tijd om eventueel de kleurstof toe te voegen. Goed roeren.

Giet het kaarsvet in de mal.
Als je bloemetjes wilt toevoegen, doe dan elke 2-3 cm kaarsvet gieten, bloemetjes erin, even laten stollen, 2-3 cm kaarsvet gieten, bloemetjes erin, laten stollen, enz.  

En nu laten afkoelen. Je kunt ' foetelen'  (vals spelen) door de kaars na een uur in de koelkast te zetten als je geen tijd hebt om te wachten. Dan is je kaars in totaal na 2 uurtjes klaar.

Als je de kaars gewoon laat stollen, is hij na 3-4 uurtjes helemaal hard geworden, dan haal je de dop of gom en trek je aan de saté prikker of naald de kaars omhoog uit de mal.
Klaar!


Voor creatievelingen is het ook leuk om kleine beetjes kaarsvet te smelten, die een kleur te geven, in de mal te gieten, wachten tot het hard is is, en dan weer kaarsvet met een andere kleur erbij gieten, net zolang tot je mal vol zit met kaarsvet voor een grappige, vrolijke, gezellige kaars.
Dat was toch leuk!?
En het brengt zoveel sfeer en lichtjes in huis.
Bovendien zijn het unieke kadootjes!

Liefs,
Sheavida

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Other Stardust you might like

Elfje #79 Vuur ... en meer!

Elfje #79 Vuur🔥 Geeft warmte Maar ook gevaar Creatie en innerlijke transformatie Element 🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥 Vuur is één van de elem...