Loch Lomond, Schotland, 2017 |
Lichtere tijden breken weer aan, Imbolc is in het verschiet en
we gaan ook nog langzaam naar wassende maan toe. Een mooie tijd voor het maken
van kaarsen. En het leuke is; iedereen kan het!
Wat je nodig hebt is het volgende:
* een stukje lont, of van dat splitgaren
* een keteltje met kokend water
* een blik (ik heb hier een hoog blik met handvat gekocht
bij Het Nieuwe Licht)
* een mal (dat kan een 'echte' zijn, maar ook een leeg pak
yoghurt of zo)
* een grote naald of een sate prikker
* een siliconen afdekdopje of een stuk kneedgum
* oude kaarsen, sojawas of paraffine
* eventueel een handvol stearine
* eventueel kleurstof
* eventueel bloemetjes, zoals lavendel, kamille, rozemarijn,
kruidnagels, of iets anders wat je mooi vind.
Voor Imbolc passen wit of gele
bloemetjes mooi qua kleur, dus gedroogde Kamille of Madeliefjes zijn zeer
geschikt.
Hoe maak je dit nou?
Zet een pannetje water op en zet het blik erin. Gooi het
blik vol met oude kaarsen of de paraffine, of een combinatie van deze twee.
Laat dit smelten.
Maak ondertussen de mal klaar. Als je een professionele mal
hebt dan zit er een gaatje aan de onderkant. Daar stop je het lont of garen
doorheen en trekt dit door de grote opening. Dit maak je vast aan een naald of
een saté prikker.
Vervolgens trek je het touwtje aan de onderkant recht en
strak en doe je het dopje of de kneedgom erop. Als je het lont niet te kort
afknipt kun je er nog een leuk kaartje als boodschap aan hangen ;-).
Als je een leeg pak yoghurt gebruikt als mal, zorg dan dat
die helemaal schoon en droog is vanbinnen. Knip de bovenkant ervan af, tot je
pak nog ongeveer 20 cm hoog is. Druppel wat kaarsvet in het midden onderin het
pak en plak hier het garen of lont vast. Even hard laten worden. Nu voorzichtig
het lont omhoog halen en vastknopen aan een grote naald of saté prikker.
Voeg nu de stearine toe aan het inmiddels vloeibare
kaarsvet. Dit werkt als een krimpmiddel en zorgt ervoor dat je de kaars goed
uit de mal krijgt.
Nu is ook de tijd om eventueel de kleurstof toe te voegen.
Goed roeren.
Giet het kaarsvet in de mal.
Als je bloemetjes wilt toevoegen, doe dan elke 2-3 cm
kaarsvet gieten, bloemetjes erin, even laten stollen, 2-3 cm kaarsvet gieten,
bloemetjes erin, laten stollen, enz.
En nu laten afkoelen. Je kunt ' foetelen' (vals
spelen) door de kaars na een uur in de koelkast te zetten als je geen tijd hebt
om te wachten. Dan is je kaars in totaal na 2 uurtjes klaar.
Als je de kaars gewoon laat stollen, is hij na 3-4 uurtjes
helemaal hard geworden, dan haal je de dop of gom en trek je aan de saté
prikker of naald de kaars omhoog uit de mal.
Voor creatievelingen is het ook leuk om kleine beetjes
kaarsvet te smelten, die een kleur te geven, in de mal te gieten, wachten tot
het hard is is, en dan weer kaarsvet met een andere kleur erbij gieten, net
zolang tot je mal vol zit met kaarsvet voor een grappige, vrolijke, gezellige
kaars.
Dat was toch leuk!?
En het brengt zoveel sfeer en lichtjes in huis.
Bovendien zijn het unieke kadootjes!
Liefs,
Sheavida
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.