zaterdag 4 januari 2020

Brighid's Cross



Imbolc (uitspraak = immolc) is van oudsher een ploeg-, zaai- en reinigingsfeest gewijd aan de Godin Brighid. Dit Jaarfeest valt precies tussen de Winter Soltice (Yule, langste nacht) en de Lente Equinox (Ostara – dag en nacht zijn even lang). 

Voor zover ik weet zijn er nog wel meer namen voor Imbolc: Groundhogs Day, Festival of Lights, St. Brigids, Candlemas, nog wellicht nog wel meer. Het is een van de oudste, meest klassieke feesten die gevierd worden door heksen over de hele wereld.

Imbolc  is een van mijn favoriete momenten van het jaar. De zon warmt langzaam de aarde op, er komt weer leven in de natuur, de dagen beginnen weer te lengen. Heerlijk.
Afbeeldingsresultaat voor het merk van godin brigid
Brighid is de godin van Imbolc, de godin van de heilige en eeuwige vlam. De Ieren noemen haar Brigid, de Schotten Brighid of Bride (spreek uit Breed), de Engelsen Brigantia en de Galliërs Brigandu. Het maakt verder ook niet uit hoe ze wordt genoemd; feit is dat Brighid een vruchtbaarheidsgodin is en dat ze te maken heeft met de vruchtbaarheid van het vee, het land en de akkers. 
Afbeeldingsresultaat voor imbolc op de kalender
Aangezien Brighid, als Lichtbrengster, staat voor de levenskracht die de mensen vanuit het donkere, doodse, winterse dieptepunt weer voert naar de lente, licht en vruchtbaarheid, is en was haar aanwezigheid zeer belangrijk in deze tijd van het jaar.

Brighid’s Cross
Brighid's Cross gemaakt door Ma Sjoefelke (medebeheerder Jaarfeesten Snail Mail Swap)
De Kelten hadden een gebruik aan de vooravond van Imbolc dat ik graag met jullie wil delen:
Men maakte van het laatste graan een kruis, Brighid's kruis genaamd. Het symboliseert de 4 windrichtingen welke nodig zijn om oogst te laten lukken; vruchtbare aarde (noorden), lucht want alles wat leeft moet lucht hebben (oosten), de warmte van de zon (zuiden) en het water uit de lucht (westen). Dit kruis werd boven deuren gehangen om Brighid te verwelkomen. Ook werden de stallen ermee versierd als uitnodiging tot zegening van het vee. 

Alvorens ze naar bed gingen doofde ieder gezin de haard met water en veegde de as glad.
's Morgens wordt dan gekeken naar een merkteken in de as als aanwijzing dat Brighid hen een bezoek had gebracht. Het is zeer aannemelijk dat elk gezin een merkteken vond, hoe klein of onsamenhangend ook, anders zouden het vee en de akkers onvruchtbaar  blijken, en dat konden ze niet gebruiken.
Gerelateerde afbeelding
Teken van de drievoudige Godin
Het kruis van Brighid activeert dus de levenskracht van het graan, de vruchtbaarheid van de landbouw en het vee. Zo beschermde het tegen armoede. Het kruis hing het hele jaar bij het huis en op het erf, tot er het jaar daarop aan de vooravond van Imbolc weer een nieuwe werd gemaakt.

Als heks vind ik het bijster interessant allemaal en de Jaarfeesten hebben zeker mijn aandacht. Voor Imbolc heb ik dan ook een Brighid’s Cross gemaakt.

Een mini workshop Brighid’s Cross:

Neem graan, stro, grote grassprieten, jute-touw, raffia, papier of iets anders dat je in de buurt hebt waar je het kruis mee zou kunnen maken. Wees creatief hierin. Het gaat immers om het idee.


Knip ± 13 ‘strootjes’ op de gewenste lengte (20 à 25 cm bijvoorbeeld).

Vouw een aantal draden of sprieten in het midden dubbel.

Leg 1 strootje verticaal.

In het midden vouw je een strootje erom heen, met de pootjes naar links.

Draai dit een slag naar rechts, terwijl je het midden goed vast houdt met je linkerhand (ik weet niet of dit handig is voor links-handigen; misschien moeten zij dit precies in tegengestelde richting doen).

Vouw nu een nieuw strootje bovenop de andere, met de pootjes weer naar links.

Draai het geheel een kwartslag naar rechts, terwijl je het midden weer goed vast houdt.

Vouw weer een nieuw strootje bovenop de andere, met de pootjes weer naar links.

Draai het geheel weer een kwartslag naar rechts, terwijl je het midden weer goed vast houdt.
Zo ga je door tot je het kruis groot genoeg vindt.



Bij het laatste strootje stop je de pootjes onder de ‘lus’ van het strootje waar het op ligt.

Maak de uiteinden van de 4 uiteinden nu vast met touw of iets dergelijks. 
Ik kan me heel moeilijk aan een recept of een voorbeeld houden; ik maakte er dus vlechten in. Doe wat voor jou goed voelt.

Knip de uiteinden mooi recht af, of schuin, wat je zelf het mooiste vind.

Klaar. Je kunt het nu zegenen met water of er een spreuk over spreken, of er een ritueel mee doen.


Hang je kruis boven de deur, of zoals ik; leg het op je altaar om Brighid te verwelkomen in je huis.

 Afbeelding kan het volgende bevatten: tafel, eten en binnen

      Er bestaan ook kruisen met 3 pootjes, waarbij elk pootje staat voor een verschijningsvorm van de godin Brighid; maagd, moeder, crone.  Instructies om deze te maken zijn te vinden op internet.
   
      Als je meer wilt weten over de Jaarfeesten, nodig ik je uit om mee te doen met onze Jaarfeesten          Snail Mail Swap op facebook. Klik hier.

            Blessed be,
            Merry Imbolc 
            Sheavida 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Other Stardust you might like

Elfje #79 Vuur ... en meer!

Elfje #79 Vuur🔥 Geeft warmte Maar ook gevaar Creatie en innerlijke transformatie Element 🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥 Vuur is één van de elem...